Header Ads Widget

Mock Test Set-26 (Forensic Science)

Mock Test Set-26 (Forensic Science)


1.Forensic science laboratories in India are accredited by which of the following?

a.NAAC

b.NABL

c.CSIR

d.BARC

answer: b. NABL

Explanation: National accreditation board for testing and calibration laboratories (NABL) is a constituent board of the quality council of India.

NABL has been established with the objective to provide government, Industry associations and industry in general with a scheme for third-party assessment of the quality and technical competence of testing and calibration laboratories.


2. For decipherment of indented writing which of the following methods can be used?

a.ESDA

b.Oblique light

c.Transmitted light

d.Both a and b

Answer: d.Both a and b

Explanation: Indented writing is normally recorded by one of two methods:

1. By use of oblique light

2.By use of Electro-static Detection apparatus (ESDA)


3.At what Ph glycine behave as

a.Anion

b.Cation

c.Zwitterion

d.Inorganic ion

Answer: c.Zwitterion

Explanation: At Ph 6 more than 99.98% of the glycine molecules in the solution are present as the neutral H3N+CH2CO2H zwitterion.


4. Which test is commonly used to identify alpha-amylase in saliva

a.Precipitin

b.Kastlerf-Meyer

c.Florence

d.Starch Iodide

Answer: Starch-Iodide

Explanation: The starch iodide test is based on the color change as alpha-amylase degrades starch and is a commonly used test.


5. Takayama test, ferrous iron from haemoglobin reacts with pyridine to produce.......crystals

a.Red rohmbic

b.Red feathery

c.Red circular

d.Green feathery

Answer: Red Feathery

Explanation: A Takayama test, also known as hemochromogen crystal assay, is used to determine blood in the questioned sample. This test will give specific crystals in the form of pyridineferroprotoporphyrin if blood is present. This crystal will appear red in color when viewed under a microscope.


6.Cherry red discolouration of blood is due to:

a.Oxy haemoglobin

b.Red haemoglobin

c.Carboxy haemoglobin

d.Cyanometh haemoglobin

Answer: c.Carboxy haemoglobin

Explanation: A deep red color called cherry red is an evident indicator of carbon monoxide poisoning. It comes from high levels of carboxyhemoglobin.


7. The nature of fuel to ignite prematurely is measured by its:

a.Fuel number

b.Number of carbon atom

c.Octane number

d.Relative molecular mass

Answer: Octane number

Explanation: The Octane number is an empirical measure of the resistance of gasoline to combusting prematurely, known as knocking.


8. Who authored the book titled 'The identification of handwriting and the cross-examination of experts

a.Osborn, A.S.

b.Singla, A.K.

c.Saxena, P.K.

d.Mehta, M.K.

Answer: Mehta, M.K

Explanation: The identification of handwriting and the cross-examination of experts is written, M.K Mehta.


9. A fatty substance deposited on the wall of a cork cell is

a. Stamen

b. Suberin

c. Pectin

d. Lignin

answer: b. Suberin

Explanation: The wall of cork cells are heavily thickened by the deposition of a fatty substance known as Suberin.

10. Triangular cross section is seen in which type of hair?

a.Eyelashes

b.Eyebrows

c.Scalp hair

d.Beard hair

answer:d.Beard hair

Explanation: Beard hair is often coarse and triangular in cross-section

Post a Comment

0 Comments